2/7/15

Cum sa iti calmezi mintea

Cum sa iti faci mintea sa taca. Mintea nu iti da pace? Ai tot felul de ganduri ciudate? Iata ce poti face pentru a-ti calma mintea.


VORBESTE CU MINTEA TA

Cand mintea ta de maimuta este in plina desfasurare, calmeaz-o printr-o conversatie cu ea. Opreste-te si asculta ce are de zis. De ce este suparata?
Apoi fa urmatoarele:
  • mintea ta incearca sa iti reaminteasca ceva ce trebuie facut? Noteaza-l si adauga-l in planul tau pentru ca mintea sa nu isi mai faca griji pentru asta
  • mintea ta este ingrijorata de ceva anume din viitor? Linisteste-ti mintea spunandu-i ca totul va fi bine. In cel mai rau caz, veniti cu un plan de interventie
  • mintea ta exprima resentimente pentru ceva din trecut? Creati un plan pentru ca aceasta sa se opreasca din a se gandi la trecut.

STABILESTE PRACTICI DE NOTARE IN JURNAL

Aceasta este asemanatoare cu cea de mai sus doar ca este mai calculata. Prin stabilirea unei practici regulate de notare intr-un jurnal, veti avea o perioada de timp in fiecare zi in care vei raspunde preocuparilor mintii tale.
Procedeaza in felul urmator:
  • lasa-ti mintea sa stie ca in fiecare dimineata ii acorzi 15-20 de minute
  • in acest timp scrie ce gandesti, ce simti, de ce anume esti ingrijorat etc.
  • fa acest lucru doar in timpul acesta si dupa aceea opreste-te.
O data ce cronometrul s-a oprit, mintea ta trebuie sa stie ca ce mai are de zis va spune a doua zi si ca nu ii vei mai acorda atentie in afara acelui program. In cazul in care incepe sa tipe in orice moment al zilei, refuza sa ii dai atentie.
Spunei asa: „programul cu tine pe ziua de astazi s-a incheiat. Asteapta pana la urmatoarea sesiune. Te voi asculta atunci,” In curand, mintea isi va da seama ca este complet inutil sa faca tam-tam in orice moment al zilei.

MEDITEAZA

Meditatia este cea mai eficienta tehnica pentru a-ti calma mintea. Prin meditatie iti vei antrena mintea pentru a deveni mai puternica si iti vei recastiga puterea si controlul asupra gandurilor tale. Daca vei avea in fiecare zi o perioada de meditatie vei deveni calificat in linistirea mintii tale de maimuta.


PRACTICA TEHNICA A-B-C

O multime de timp, mintea de maimuta este cauzata de gandurile care nu sunt de acord cu ceea ce se intampla. Este, practic, un contrast intre ganduri si imprejurimi. In cazul in care momentul prezent nu se aliniaza nu ceea ce vrea mintea ta, aceasta va incepe sa scuipe si sa urle.
Tehnica ABC te poate ajuta la ocuparea diferentei dintre ceea ce crede maimuta ta si ceea ce se intampla de fapt.
Iata cum functioneaza:
  • A este pentru „activarea evenimentului”. Se intampla ceva…
  • B este pentru „credinte”. Mintea de maimuta incepe interpretarea a ceea ce se intampla in functie de convingerile tale
  • C este pentru „consecinte”. Ca o consecinta a gandurilor tale vei simti anumite emotii.
Cheia pentru imblanzirea mintii prin aplicarea tehnicii ABC este de a pune la indoiala convingerile pe care se bazeaza mintea prin comunicare.
Iata trei exemple de intrebari pe care i le poti adresa:
  • Sunt oamenii cu adevarat obligati sa actioneze in orice moment daca eu doresc sa actioneze?
  • Este realist sa credem ca lucrurile trebuie sa mearga mereu in felul meu?
  • Este adevarat ca trebuie sa functioneze bine tot timpul?
Daca ii respingi credintele mintea ta se va calma.

OPRESTE ATRIBUIREA INTELESULUI

Artistul spaniol, Pablo Picasso, a spus odata: „Daca ne-am putea scoate creierul si sa ne folosim doar ochii.” Desi e o imagine destul de groteasca, reflecta asupra sensului din citat.
Ce vrea sa spuna Picasso este ca ar trebui sa permiti doar simturilor sa vada ce este in jurul tau. Sari peste pasul in care mintea de maimuta sare si incepe judecarea, critica si atribuirea sensului. Odata ce ai inceput sa faci acest lucru in mod regulat, vei observa ca incepi sa vezi lucrurile mai clar.

RECITA O MANTRA

Intrerupe-ti mintea in mijlocul frazei si distrage-i atentia prin recitarea unei mantre. In momentul recitarii, atentia se imprastie si apoi se concentreaza pe un cuvant, fraza sau sunet.
Chiar daca poti recita mantraua in gand, cel mai bine si eficient este sa o spui cu voce tare. In acest fel ascultati cuvantul, fraza sau sunetul.

JOACA UN JOC IN CINCI

In momentul in care vei auzi prima maimuta urland in mintea ta sigur aceasta s-a ratacit si nu mai este in prezent. O poti linisti prin aducerea ei in prezent.
O modalitatea de a o aduce este de a juca un joc in cinci. In asa fel iti vei solicita toate simturile. In acel moment atentia este plasata in prezent iar mintea va fi readusa si ea in prezent.

ANGAJEAZA-TI MINTEA

Sigur ai experimentat momente cand mintea a fost ocupata. Poate ca a fost implicata in citirea unei carti sau vizionarea unui film. In orice caz, mintea a fost concentrata si tacuta in acele momente.
Iata, acest lucru este o modalitatea de a-ti tine mintea ocupata si tacuta in acelasi timp.

INCEARCA RESPIRATIA PIKO-PIKO

Respiratia Piko-Piko este una dintre practicile fundamentale ale filosofiei antice Hawaiene Huna. „Piko” inseamna „buricul” sau „centru”.
Tehnica presupune sa faci urmatoarele:
  • inspira adanc. Pe masura ce inspiri plaseaza-ti atentia pe coroana capului
  • cum expirati mutati atentia pe buric
  • faceti acest lucru de cateva ori
Sa iti muti atentia dintr-un loc in altul in functie de respiratie te va ajuta sa iti calmezi mintea.



Sursa: Daringtolivefully